۷ خطر رژیم کتو
حتما تا حالا بارها و بارها اسم رژیم کتو به گوشتون خورده و میخواستین در موردش بیشتر بدونین ولی با وجود برنامه های شلوغتون فرصتش رو پیدا نکردین. الان وقتشه که با صرف چند دقیقه وقت با این رژیم و جوانبش بیشتر آشنا بشین.
این رژیم یه برنامه کم کربوهیدرات و پرچربه که باعث کاهش سریع وزن میشه، اما متخصصان بهداشت نگران عوارض این رژیم هستن. رژیم کتوژنیک به عنوان “رژیم کتو” هم شناخته میشه. این رژیم غذایی شامل کاهش کربوهیدرات ها به میزان ۵۰ گرم در روز یا کمتره که باعث رفتن بدن به حالت کتوز میشه و در این رژیم بدن مجبوره چربی (و نه قند) رو برای تأمین انرژی بسوزونه.
بر طبق گفته پزشکان رژیم کتو میتونه در درمان صرع مفید باشه. همچنین مطالعات روی حیوانات حاکی از این مطلبه که این رژیم غذایی دارای مزایای ضد پیری، ضد التهاب و مبارزه با سرطانه.
اما به عنوان یه برنامه کاهش وزن، رژیم کتو بحث برانگیزه. برخی از کارشناسان بهداشت با اشاره به عوارض جانبی ناخوشایند و ماهیت ناپایدار این رژیم غذایی در مورد اون هشدار میدن. حتی بسیاری از طرفداران رژیم کتو اعتراف میکنن که اگه این رژیم غذایی “به روش صحیح” انجام نشه، نه تنها مفید نیست بلکه مضر هم هست. عوارضی که برای رژیم کتو اشاره شده در زیر آمده:
۱. آنفولانزای کتو
کریستن کایزر، متخصص تغذیه در مرکز پزشکی روشست هوستون میگه: “برخی از افراد با شروع رژیم کتوز، به داشتن احساس بیماری اشاره میکنن.گاهی اوقات ممکنه استفراغ، ناراحتی دستگاه گوارش، خستگی زیاد و بی حالی هم وجود داشته باشه.” که به اصطلاح به اون آنفولانزای کتو میگن و معمولاً بعد از چند روز از بین میره. ممکنه بتونین با نوشیدن آب فراوان و خواب زیاد اثرات آنفولانزای کتو رو به حداقل برسونین. همچنین استفاده از منابع انرژی طبیعی برای مبارزه با خستگی مانند چای سبز و قهوه ارگانیک توصیه میشه.
۲. اسهال
اگر در حالی که رژیم کتوژنیک دارین بیشتر به دستشویی میرین، بدونین که تنها نیستین و این مورد یکی از عوارض شایع این رژیمه.
۳. کاهش عملکرد ورزشی
برخی از ورزشکاران نه تنها برای کاهش وزن بلکه برای بهبود عملکردشون از رژیم کتوژنیک استفاده میکنن. اما مطالعات اخیر نشون میدن که بدن در حالت کتوزی حالت اسیدی تری داره و ممکنه توانایی عملکرد در اوج رو محدود کنه و نه تنها باعث بهبود عملکرد نشه بلکه نتیجه عکس هم داشته باشه.
۴. کتواسیدوز
برای افراد دیابتی، کتوز میتونه یه بیماری خطرناک به نام کتواسیدوز ایجاد کنه و زمانی اتفاق میفته که بدن مقدار زیادی کتون – اسیدهایی که به عنوان محصول جانبی چربی سوزی تولید میشن رو ذخیره میکنه و خون بیش از حد اسیدی میشه. این حالت میتونه به کبد، کلیه ها و مغز آسیب برسونه و بدون درمان، میتونه کشنده باشه. کتواسیدوز در افراد فاقد دیابت که رژیم های کم کربوهیدرات رو دنبال میکنن هم گزارش شده، اگرچه این عارضه نادره. علائم کتواسیدوز شامل خشکی دهان، تکرر ادرار، حالت تهوع، بوی بد دهن و مشکلات تنفسیه. اگه هنگام رعایت رژیم کتو این موارد رو تجربه کردین، فوراً با پزشک مشورت کنین.
۵. بازیابی وزن
از اونجا که رژیم کتو بسیار محدودکننده ست، متخصصان بهداشت میگن که این برنامه برای طولانی مدت مناسب نیست. حتی توصیه میشه که بهتره این رژیم بین ۳۰ تا ۹۰ روز انجام بشه و در ادامه با یه برنامه غذایی پایدارتر جایگزین بشه. مشکل این رژیم اینه که بیشتر افراد به محض پایان دادن به رژیم وزن زیادی رو که از دست دادن رو دوباره بدست میارن.
۶. توده عضلانی کمتر و کاهش متابولیسم
یکی دیگه از عوارض این رژیم از دست دادن توده عضلانیه به خصوص اگه شما بیش از پروتئین چربی میخورین. شما لاغر میشین اما ممکنه بخش مهمی از کاهش وزنتون مربوط به کاهش توده عضلانی باشه. از اونجا که عضله کالری بیشتری از چربی میسوزونه، بر متابولیسمتون هم اثر میذاره. وقتی فردی رژیم کتوژنیک رو پایان میده و مقدار زیادی از وزن اصلیشو بدست میاره غالباً به همون نسبت های قبلی برنمیگرده چرا که به جای بازیابی عضله، چربی بازیابی میشه. حالا شما به وزن اولیه تون برگشتین اما دیگه توده عضلانی برای سوزاندن کالری های قبلی رو ندارین.
۷. افزایش خطر بیماری های قلبی و دیابت
پزشکان میگن که رژیم های غذایی پرچرب مانند این رژیم ممکنه سطح کلسترول رو افزایش بده و خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی رو افزایش بده.
امیدواریم که با خوندن این مقاله به جواب سوالهاتون رسیده باشین و بتونین تصمیم درستی در مورد انجام دادن یا ندادن این رژیم بگیرین.
منبع: health